Klikkek a blogspoton

Sziaszok Édeseim!

A hűvösebb nap örömére újabb poszttal jelentkezem, melyben - ahogy az a címből is kiderül - blogos közösségünk kis c s o p o r t j a i t igyekszem kielemezni. Mióta világ a világ, akarom mondani mióta létrejött egy apróbb oldaltulajdonos-gyülekezet az internet ezen szegletében, bár mind összetartunk, kisebb csoportokra vagyunk szakadva weblapunk témájának, kategóriájának, de néha közös vonásainknak köszönhetően, már ami személyiségeinket illeti. Namármost, én ez alkalommal nem fogok konkrét bloggerekre vonatkozni érveim alátámasztható artikulálásának keresztülviteléhez, de biztos vagyok benne, hogy legalább egy bekezdésben magatokra és olvasottjaitokra ismertek majd. Az elsejei bejegyzés elmaradását nagyon sajnálom, azonban egyetlen baki következtében nem sikerült befejeznem a posztot, amit előreláthatólag részekre bontva, két tervezett bejegyzés közé szorírok majd be.

Élvezetes olvasást!
Mérhetetlen szeretettel,
Lynne


Klikkek
        a blogspoton

"Fandomok": Avagy rajongói táborok, melyek tagjai többnyire f a n f i c t i o n-t körmölve bontakoznak ki, ezáltal megélve egy kedvelt regény, film, avagy sorozat méltónak talált, fantáziájuk szülte végkimenetelét, szavakba öntve plátói szerelmük iránt érzett emócióikat, vagy újabb közegekbe és helyzetekbe helyezve egy imádott karaktert. Szerintem mondanom sem kell, hogy ezen a klikken belül rengeteg szubkategória található, melyekben általában arra alapozódik a barátságkötés, ki melyik alkotásnak, avagy celebnek kedvelője, elvégre egy ilyesféle közös érdeklődési kör azonnal összeköti az embereket, és beszélgetéseket eredményez.

"Dear Diary": Szerintem mindenki egyetért velem amikor azt mondom: manapság Dunát lehetne rekeszteni a naplóblogokkal. Ezt természetesen nem rossz dologként értem, elvégre mindenkinek ki kell írnia magából az érzéseit annak érdekében, hogy egymagában össze tudja kötögetni a pontokat, és egybeesésekre lelve megoldást találjon kételyeire, no meg hogy a nap közben képes legyen megőrizni lelki békéjét, mindössze azt jelezném, hogy sokan vannak, s ez által talán a legnagyobb csoportot képviselik. Az online füzetkék vezetői általában az övékhez hasonló oldalakat olvasnak, barátságokat kötnek azok íróival, és átsegítik egymást a legnehezebb időszakokon. Felbátorodnak attól, hogy bár a képernyő mögött bújkálnak, vannak, akik ha névtelenül is, de egyetértenek velük, és hasonló szituációban vannak, ami nagyban elősegíti az i n t e r n e t e s s z o c i a l i z á l ó d á s t.

"Magazine Rack": Ez a név nem takar más egyebet, mint hőn szeretett blogmagazinjaink szerzőinek barátságát. Tény, hogy a mai napig talán a mi kis csoportunk a legzártkörűbb, legapróbb társaság, tekintve, hogy a blogspot - nagy bánatomra - mindössze egy maroknyi ilyesféle témájú oldalnak ad otthont, s ezáltal a legtöbben ismerjük egymást, de legalábbis megfordultunk a másik háza tájékán internetes pályafutásunk alatt. Én - a dolgok jelenlegi állása szerint - ebbe a közösségbe sorolnám magam, mely számos kreatív egyéniséget foglal magába, de apró mérete miatt elég egyhangú tud lenni, elvégre ismételten ugyanazok a nevek bukkannak fel, ezzel őrületbe kergetve az újra vágyó olvasót.

"First Aid": M e g a k a d t á l a történetírásban, és inspiráló képekre, gifekre vágysz? Nem remekelsz a képszerkesztők használatában? Hiányolod az építő kritikát? Bármi legyen is a panaszod, a design- és segítőblogok tüstént ott teremnek, hogy ragtapasszal lássák el hiányosságaid okozta sebeidet, fogják a kezed, amikor új oldalt hozol létre, vagy egy-két fájdalmas pofonnal kijózanítsanak, amikor történeted irreális fordulatot vesz. E csoport igen népes, elvégre rengeteg önkéntes jótevő (avagy magát önkéntes jótevőnek álcázó) egyénre bukkanhatunk a weblapok ködös világában, azonban sajnos nem mindenki emelkedik ki közülük; akik igen, azonban - legalább hallásból - mind ismerik egymás nevét, sokszor összefogva és barátságokat kötve. A diverszitás elképesztő, legtöbbjük írói a második világháborús nővérek és a Gossip Girl szereplőinek keresztezéséből jöttek létre, és sokaknak lételemük a dráma a mellett, hogy igyekeznek minden olvasónak kedveskedni - rettentő szívélyesek, de sajnos a legjobb bloggerinának is van sötét oldala, és ha ketten összekapnak egy szerkesztési trükk, vagy modulelrendezés kreditjein, ott aztán kő kövön nem marad.

"The Rest": Avagy akiket legfőbbképpen a barátság, ismerettség, és nem oldaluk témája köt össze. Természetesen rengetegen írnak tükörblogokat, hasonló történeteket, de általánosságban megmagyarázhatatlan, miként találtak egymásra, s ez által a többieket magába foglaló kategóriában állják csak meg igazán a helyüket. Lehet, hogy már az óvodában egymás haját fonogatták, de egy ilyen kaliberű barátságnak a szimpla író-olvasó kapcsolat is alapjául szolgálhat. A lehetőségek végtelenek, a kombinációk dinamikusak, és a dráma elkerülhető.

Mindezek ellenére...

bár rengeteg s z t e r e o t í p i á b a botolhatunk blogspotos pályafutásaink során, mindenek előtt az írás szeretete, az érzéseink megosztására érzett vágy, és világainkból való elmenekülni akarás köt össze bennünket, mint közösség. Tény és való, hogy oldalaink témája szerepet játszhat kapcsolatok kialakításában, de ez nem jelenti azt, hogy tartósabb barátságunk lesz valaki velünk hasonlóval, mint szöges ellentétünkkel, és épp ez a dolog szépsége. Végső soron NEM vagyunk kategóriába sorolhatók. NEM vagyunk külön kis dobozokba zárhatóak az alapján, hogy milyen alkotásokat osztunk meg az interneten, és kreativitásunknak, egyéniségeinknek senki NEM szabhat határt.

Légy kíváncsi. Légy imaginatív. Légy bolondos. Légy önmagad.
Ne hagyd, hogy egy kategória meghatározzon.
Határozd te meg a saját kategóriád.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése